Om analfissur

Analfissur er en tilstand, hvor der dannes rifter i huden omkring endetarmsåbningen. Det er en forholdsvis udbredt lidelse, som oftest forekommer hos voksne, men også børn kan få en analfissur. Især hos voksne kan riften være vedvarende, hvilket kaldes en kronisk fissur.

Anafissur

Hvad er årsagen til analfissur?
Der kan være flere årsager til, at man får en analfissur, men oftest skyldes det hård afføring, der overstrækker endetarmsåbningen eksempelvis pga. forstoppelse. Det kan også opstå som følge af analt samleje, men ofte så kan man ikke med sikkerhed sige, hvordan fissuren er opstået.

Symptomer på analfissur
De fleste oplever smerter ved afføring. Smerterne kan vare ved i flere timer efter afføringen, men vil gradvist aftage. Smerten skyldes, at lukkemusklen spænder og har svært ved at slappe af, hvilket resulterer i, at vævet omkring endetarmsåbningen trækkes ud. Den spændte lukkemuskel gør det derfor svært for fissuren at hele, og den kan blive dybere og dybere, hvis der fortsat sker en overstrækning af vævet.
Et andet symptom er ofte blødning, hvilket ses i form af frisk blod udenpå afføringen eller på toiletpapiret efter aftørring. Derudover er der også tit andre symptomer såsom kløen, hævelse omkring endetarmsåbningen og væske, og det kan være svært at holde sig helt ren.
Hvis der er blod i selve afføringen eller i forbindelse med afføring, så skal du søge læge.

Diagnose
For at få stillet en diagnose og evt. at komme i behandling for analfissur, så skal din læge undersøge området omkring endetarmsåbningen. Diagnosen stilles baseret på dine symptomer og ved undersøgelsen.

Behandling af analfissur
Når behandlingen af analfissur påbegyndes, er formålet at lindre symptomerne og få riften til at gro sammen igen.

Egenbehandling af analfissur
Det er vigtigt, at du undgår at blive forstoppet, da fissuren ellers kan have svært ved at hele. Det anbefales derfor, at du spiser en sund og varieret kost med mange fibre, dyrker motion og drikker rigeligt med væske.
Det anbefales også, at du holder en god analhygiejne. Vask og rengør området efter afføring og smør gerne huden omkring endetarmsåbningen med en blød fugtighedscreme. Anvendelse af sæbe i området må dog ikke overdrives, da det vil tørre huden ud.

Behandling af analfissur med medicinske præparater
Hvis egenbehandlingen ikke hjælper, og du fortsat har smerter fra en akut eller kronisk fissur, så vil din læge oftest anbefale en medicinsk behandling af analfissuren.
Når lukkemusklen er for stram og har svært ved at slappe af, kan der anvendes 2 forskellige receptpligtige salver, som indeholder virkestoffer, der får lukkemusklen til at slappe af. Salven skal smøres på 2-3 gange dagligt i 4-6 uger. Disse salver kan have bivirkninger som hovedpine, hudirritation m.v.
Derudover kan man tage afføringsmiddel for at regulere afføringen.

Behandling med operation af analfissur
Kroniske fissurer, som ikke heler, kan behandles med operation på hospitalet. Dette sker ved at indsprøjte Botox (pølsegift) ind i lukkemusklen, hvilket får den til at slappe af, så der er mere plads til afføringen, og spændingen i vævet aftager.
Hvis Botox-behandlingen ikke hjælper, og fissuren ikke er helet, kan man gøre endetarmsåbningen større og mindske spændingen i lukkemusklen ved at man kirurgisk skærer nogle af muskelfibrene i lukkemusklen over.

Behandling af analfissur med Levorag
Levorag Emulgel er et ny produkt til behandling af analfissur. Det er produceret af THD i Italien, og det adskiller sig fra andre tilgængelige præparater på markedet ved, at det er produceret 100% af naturlige ingredienser. Levorag er ikke klassificeret som medicin, men som et ”medical device” som eks. forskellige sårplejeprodukter.
Levorag Emulgel består af en gelcreme i tuber på 3,5 ml med indbygget applikator. Produktet indeholder lindrende, smørende, filmdannende og beroligende ingredienser med beskyttende egenskaber. Et af produktets hovedingredienser reducerer spændingen i lukkemusklen, så smerterne mindskes.
Produktet danner en film over analfissurerne, hvilket beskytter mod mikroorganismer. Den olierede substans medvirker til at smøre det område, der er i behandling, og derved lette afgang af fæces, hvorved dannelse af yderligere mikrolæsioner dvs. rifter undgås.
Produktet hjælper med at lindre smerte ved afføring, forhindrer dannelse af yderligere fissurer og beskytter det behandlede område ved at danne et miljø, som er gunstigt for helingen af fissurer og ikke-gunstigt for bakterieforankring.
Produktets naturlige ingredienser bidrager til hurtigt velbefindende og restitution af optimale fysiologiske tilstande.
Levorag EmulGel indeholder ikke cortison, lidocain, duftstoffer, farvestoffer eller nikkel, og det kan som det eneste præparat på markedet anvendes til gravide og ammende.

Kilder: sundhed.dk, sundhedsguiden.dk